19.5.2018.

Dva su događaja tijekom vikenda priređena u Muzeju ovčarstva u Lubenicama povodom Međunarodnog dana muzeja:

  • prezentacija projekta/radionice: VUNA I UMJETNOST u organizaciji Ruralne otočne grupe – Muzej ovčarstva (ROG MO), Grupe za kvalitetniji život na otoku Cresu – Ruta i Društva za istraživanje i potporu Rijeka (DiP) te
  • otvorenje edukativnih panoa s temom GARBIN-MUZEJ-REVITALIZACIJA-OVČARSTVO.

U vrtu Muzeja ovčarstva, nekadašnjeg župnog dvora, Mario Šlosar i Marijana Dlačić, glavni predstavnici udruge ROG MO, obratili su se prisutnima s pozdravnim riječima te su predstavljeni novopostavljeni informativni panoi. Na šest su ploča opisani zapadni dio Cresa Gerbin, Lubenice, župni dvor i njegova obnova, Ruralna otočna grupa, postav Muzeja ovčarstva, te ovčarstvo kao gospodarska grana. Panoi su ciljano postavljeni u vrtu, a ne u zatvorenom, kako bi posjetiteljima bili dostupni i kada u Muzeju ovčarstva nema aktivnosti.

Nakon toga priređena je i radionica bojanja ovčje vune pod vodstvom Vesne Jakić iz creske udruge “Ruta”, a sudjelovale su vunarice Tea De Both iz Zagreba i Doris Janković iz Rijeke. Iz Rijeke su došli i članovi Društva za istraživanje i potporu, sa svojim voditeljicama i trima poljskim studenticama na međunarodnoj razmjeni, a riječ je o udruzi koja nastoji unaprijediti život djece i mladih s manje mogućnosti. Njihove rukotvorine otprije su izložene u Muzeju ovčarstva, a ovom je prilikom proizvod bila obojana vuna kao sirovina za daljnju obradu. Događaje u Lubenicama posjetile su i predstavnice Turističke zajednice Cresa i Otočne razvojne agencije.

(dio teksta preuzet s www.otoci.net)

Ostala događanja