12.10.2012.

Projekt s radnim nazivom “Muzej ovčarstva: gastronomija” nova je aktivnost Centra gdje se detaljno namjeravaju prezentirati svi elementi o mužnji ovce i dobivanju sira, a kasnije i ostala opća gastro ponuda koja potiče iz ovčarskog djelokruga.

U nizu zamišljenih aktivnosti Centar je predstavio dokumentarni film pod nazivom “Ovčji sir” (lok. Homo udelat sir), autor filma Sanjin Kučić, autorica teksta Marijana Dlačić. To je drugi film kojeg potpisuju ovo dvoje autora, a sveukupno treći u izdanju Centra.

Tražeći pogodni lokalitet za snimanje članove Centra je, za navedenu ideju, srdačno podržala obitelj Sintić-Toić, Marija i Mate iz Loznatog. Zaslugom gđe Marije kao demonstratorice, dobiven je cjelokupni prikaz tradicijskog načina mužnje i pripreme sira te svih ostalih poslova koji se dotiču tog postupka.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svim obiteljima s kojima je Centar uspostavljao kontakt radi stvaranja filma, pružanju usluge glede degustacije domaćeg sira, odnosno dobivanja određenih informacija, a prvenstveno se to odnosi na obitelj Sintić-Toić iz Loznatog, zatim Dumicu Marušić iz Beleja, Jorju Vodarić iz Zbićine, Anu Toić iz Loznatog, Daria Toić iz Vodica, Nikolu i Marinu Rebrović iz Beleja, Jordana Kučić iz Beleja.

Cjelokupno događanje/prezentacija provodi povodom Međunarodnog dana kulturne baštine, tj. Europske kulturne baštine odnosno osnivanja Muzeja ovčarstva.

Ostala događanja