9.4.2021.

9. TRAVNJA 2021.
PRVI EUROPSKI DAN VUNE

Udruge s otoka Cresa sudjelovale na virtualnom događaju

9. travnja, u organizaciji EWE, obilježio se 1. europski dan vune. S obzirom na loše epidemiološke prilike diljem Europe, događaj se održao putem digitalnih platformi.

Na poticaj Otočne razvojne agencije, inicijativi su se priključile i udruge s otoka Cresa (Ruta, Pramenka, Ruralna otočna grupa – Muzej ovčarstva) koje su europskoj publici predstavile zajednički promotivni video, posebno izrađen za tu priliku. U videu su ukratko prikazani creska ovca, otočno ovčarstvo i problematika, odnosno rješenje za uporabu vune korištenjem tehnike filcanja.

Vuna je rođena kako bi bila voljena.

Više od 100 milijuna ovaca koje sada pasu u Europi, uzgajaju se zajedno sa svojom janjadi kako bi proizvodili sir i mlijeko za domove i restorane. Međutim, svaka od njih prirodno proizvede oko 1,5 kg vune godišnje, a u proljeće se mora ošišati radi dobrobiti životinja kako ne bi patila od ljetnih vrućina.

Vratimo vuni vrijednost!

Međunarodna udruga European Wool Exchange (EWE) osnovana je s ciljem unaprijeđena međusobne koordinacije udruga i skupina u Europi koje zanima kružno gospodarstvo vune i njezin povratak u naše društvo kao dragocjeni resurs koji se može koristiti u mnogobrojne svrhe. EWE podržava razvoj koncepta Europskog opservatorija za vunu i Europske banke vune.

EWE sa zadovoljstvom objavljuje da će organizirati prvi Europski dan vune 9. travnja 2021. godine. Cilj je proslaviti vunu i podići svijest o europskoj vuni, a taj dan pruža jedinstvenu priliku za uključivanje na europskoj razini. Izvrsno je i za umrežavanje i učenje iz drugih zemalja te uvid u to što se događa.

Vuna ima jako puno koristi!

Vuna se u tekstilnoj industriji koristi za proizvodnju platna i odjeće, za namještaj, zavjese, tepihe i posteljinu. Također se može koristiti kao izolacija u građevinskoj industriji, kao prirodno gnojivo u poljoprivredi, pa čak i za čišćenje izljeva ulja! Njezin se lanolin uvijek koristio u proizvodnji kozmetike.

Vuna je dobra za zdravlje!

Vuna je prirodna zaštita našeg tijela, bilo da se oblači vunena odjeća tijekom dana ili spava na vunenoj posteljini. Vuna djeluje kao termostat, regulirajući tjelesnu toplinu, ne prevruće i ne prehladno.

Pletenje vune čini nas manje anksioznima, a okretnim i brzim pokretima ruku održava naš um budnim. Terapijsko pletenje je upotreba pletiva ili heklanja kao podrška bolesnima. Rukotvorine volontera koji pletu griju život potrebitima, siromašnima i samima. Vuna je izvrstan alat solidarnosti.

Korištenje vune je dobro za planet Zemlju!

Svi znamo da ne postoji planet B, a stvaranje kružne ekonomije vune jedan je od mnogih izazova koji nas očekuju kako bismo svojoj djeci i unucima ostavili zdraviji i čišći planet.

Prednosti korištenja vune:

  • Vuna je obnovljivo prirodno vlakno.

  • Proizvodi od vune u potpunosti su biorazgradivi.

  • Vuna se može reciklirati kod kuće, od starog džempera mogu se napraviti rukavice.

  • Vuna se može reciklirati u industriji, izrađujući tkaninu od korištenih vunenih proizvoda.

  • Vuna upija vlagu bez osjećaja vlažnosti, a vlagu oslobađa isparavanjem što je izvrsno za sportsku odjeću.

  • Vuna ne zadržava lako miris ili mrlje i zahtijeva manje pranja.

  • Vuna ne gori lako, niti emitira otrovne pare.

  • Vunena tkanina je elastična, pa zadržava oblik.

  • Vuna vas hladi kad je vruće, a grije kad je hladno.

  • Odjeća od vune traje duže, mora se prati na niskim temperaturama i ne stvara sintetička mikro vlakna koja ulaze u naš vodeni sustav.

Koju poruku trebate ponijeti kući?

Unatoč svim ovim prednostima koje stvaraju potrošači kupujući vunu, pridonoseći dobrobiti sviju nas, mnoge su poteškoće koje treba prevladati.

Tijekom posljednjih 50 godina europski sektor vune bio je desetkovan. Vrijeme je da ponovno stvorimo lokalno, elastično tekstilno gospodarstvo kupujući europsku vunu umjesto da koristimo jeftina sintetička vlakna. Situacija je vrlo kritična u nekim dijelovima Europe gdje je iz različitih razloga ekonomski nemoguće pronaći kupca za sirovu vuna, stoga se vuna odlaže u okoliš, a u nekim slučajevima se pokušava paliti. Smatra se da oko 10% europske vune nepropisno odlaže, umjesto da ju europski dizajneri i tvornice transformiraju u prirodne, obnovljive i održive proizvode.

Mnogo se puta na institucionalnoj razini, u tiskovinama i na društvenim mrežama europska vuna definira kao otpad. Vuna uopće nije otpad jer je upotreba vune raznolika i moguće je pronaći način za uporabu bilo koju vrste vune. Čak se i vuna koja nije pogodna za daljnju obradu može koristiti za popravak putova i pješačkih staza ili se može preraditi u gnojivo.

***KRAJ***

Ostala događanja