8.11.2014.

Kroz proteklu je godinu dana Centar za­ održivi razvoj “Gerbin” provodio razne aktivnosti u sklopu projekta “Vuna (ni)je otpad / Vuna – koristan otpad” kojima je poticao ekološko-socijalno promišljanje o ovčjoj vuni kao korisnom otpadu. Tijekom provođenja projekta Centar je nastojao osvijestiti otočnu javnost o potrebi iskorištavanja te vune, ujedno potičući prenošenje znanja i iskustava o obradi vune sa starije populacije na mlađe naraštaje.

Bez dodatnih tehnika glede obrade vune, osim isključivo korištenjem replika starih oruđa za češljanje (lok. grabuni),odbačena vuna uspješno je obrađivana u sirovinu spremnu za daljnju uporabu. Kao rezultat rada proizašli su uporabno-dekorativni jastuci punjeni ovčjom vunom te štedne kasice u obliku ovce ukrašavane vunom.

Glede partnerstva i uključenjem u projekt odazvali su se:

Franjevački svjetovni red, Mjesno bratstvo Trsat, Rijeka s angažmanom i vođenjem Prihvatilišta za beskućnike “Ruže Sv. Franje”. Uključivanje nekoliko štićenika (prvenstveno su to osobe s dugogodišnjom nezaposlenošću, osobe iz Domovinskog rata, te osobe koje su potpuno izgubile obiteljsku zajednicu) iz Prihvatilišta razvijaju se svi oblici socijalne osjetljivosti prema marginaliziranoj skupini, te im se pruža mogućnost višemjesečnog korisnog i edukativnog rada.

Školska zadruga “Drenova” iz Rijeke, sastavljena prvenstveno od učenika/ca s poremećajima u ponašanju, odnosno pohađanjem nastave po prilagođenom programu zbog njihovih ograničenih sposobnosti. Manualni rad djeluje kao ispušni ventil za pozitivno kanaliziranje negativne energije, a što je još važnije kao rezultat nastaje proizvod.

Grupa Ruta, Cres. Uloga članica Rute bila je stručno-mentorska uz provođenje radionica gdje su korisnici projekta sticali određene vještine u filcanju vune

Cjelokupna prezentacija projekta provedena putem okruglog stola na temu: Ruralni otočni potencijal i društveno poduzetništvo uz četiri izlagača:

  • Zagorka Prce – koordinatorica razvojnih programa iz CEDRA-e i CTK Rijeka
  • Vesna Jakić – predsjednica Grupa Ruta
  • Neven Polegubić – Riječko Prihvatilište za beskućnike
  • Marko Ferlora – tajnik lokalne akcijske grupe “Bjeloglavi sup”
  • Ugo Toić – voditelj Pilot projekta lokalnog razvoja “Otok Cres”

Ostala događanja