18.5.2012.

Nakon što se javnost 2011. godine upoznala s postavom foto izložbe “Kako se dela meh” i prikazom dokumentarnog filma pod nazivom “Štavljenje ovčje kože” (lok. Homo strojit kožù), u okviru dvogodišnjeg projekta pod generalnim nazivom Muzej ovčarstva: vuna, a poslije? Centar, prezentira višejezičnu publikaciju Tajna melodija ovčje kože autora Marijane Dlačić i Hrvoja Badurine, kao drugu po redu, u ediciji Tradicijsko ovčarstvo.

Sadržaj knjižice objedinjuje tematiku o štavljenju ovčje kože (lok. Homo strojit kožù) i pregled o izradi mijeha (meha) kao instrumenta te današnjem stanju na cresko-lošinjskim prostorima.

Cjelokupni program prezentacije publikacije popraćen je dodatnim sadržajem: prikazivanjem dokumentarnog filma o štavljenju ovčje kože (lok. Homo strojit kožù), nastupom učenika Osnovne škole “Frane Petrić” iz Cresa koji naučavaju sviranje meha i ples uz njegovu melodiju i neizostavan šou profesionalnih svirača meha s otoka Cresa: Ivan i Mario Mužić, te Dario Kučić.

U dosadašnjim aktivnostima koje su se provele tijekom 2011. i 2012. u vezi dvogodišnjeg projekta “Muzej ovčarstva: vuna, a poslije?” provedene su uz maksimalnu suradnju sa svim stanovnicima Lubenica, ali i drugih mjesta na području Gerbin. U ovom slučaju, kao kazivače prilikom pripremanja knjižice i stvaranja filma svakako treba istaknuti: Kristinu (Kristu) Kuljanić, Silvanu Damijanjević, Martu Kuljanić i Mariju Kuljanić sve iz Lubenica, Tonicu Toić iz Cresa, te Ivana Mužića i Maria Mužića kao svirače (sopce) iz Orleca.

S cjelokupnim aktivnostima koje se prezentiraju unutar projekta Muzej ovčarstva Centar se 2012. g. kandidira za dobivanje prava uporabe oznake “Hrvatski otočni proizvod”.

Ostala događanja