26.5.2013.

Projektom pod generalnim nazivom Muzej ovčarstva: gastronomija započeo je, od 2012.g., novi dvogodišnji ciklus prezentacija svih aktivnosti u kojima se detaljno namjeravaju prikazati razni elementi značajnije gastro ponude koja potiče iz tradicijskog ovčarstva.

Prezentacija foto izložbe afirmativnog naziva Creska ovca za dug život nastavak je zamišljenog sveobuhvatnog projekta glede ovčje gastronomije kojoj se javnost upoznaje s dvjema osnovnim delicijama: (g)udić (tzv. ovčji pršut) i olito (tradicionalna slastica). Autor fotografijâ većeg formata je Nadir Mavrović iz Malog Lošinja, a popratni tekst izložbe potpisuje Marijana Dlačić iz Cresa. Fotografije vrlo upečatljivo i dokumetaristički obrađuju proces dobivanja (g)udića i olita, uz vještu demonstratoricu Anticu Pinčić (Škofunova) iz Orleca.

Kratkim izlaganjem kustosice Marijane Dlačić iz Lošinjskog muzeja, javnost će biti upoznata s osnovnim kulturološko-gastronomskim značajkama, prvenstveno (g)udića i olita u creskoj svakodnevici. Ujedno posjetitelji će imati priliku degustirati ova dva specijaliteta vrlo autentična za cresko podneblje od strane dviju obitelji: Jorja Vodarić iz Zbićine i Antice Pinćić iz Orleca te pogledati dva dokumentarna filma osmišljena od strane Centra (Ovčje kože – lok. Homo strojit kožu i Ovčji sir – lok. Homo udelat sir). Kao gosti izložbe, cjelokupnom događanju pridružit će se svirači (sopci) meha – učesnici na 3. festivalu meha koji se organizira u Orlecu i Nerezinama. Bit će to jedinstvena prilika osjetiti “zborski” neformalni nastup s puno glazbenih emocija.

Cjelokupni terenski rad glede pripreme za snimanja procesa (g)udića i olita pripada članovima udruge “Pramenka” iz Orleca uz svesrdnu podršku Elizabete i Maria Mužić.

Višegodišnji projekt Muzej ovčarstva provodi se u partnerstvu s Grupom Ruta iz Cresa, a potporu i razne oblike suradnje pružaju: Otvoreno pučko učilište Mali Lošinj-Creski muzej; Lošinjski muzej, Mali Lošinj, Udruga “Lesa”, Mali Lošinj; Hrvatsko etnološko društvo, Zagreb, Muzejski dokumentacijski centar, Zagreb, Filozofski fakultet, Odsjek za informacijske znanosti/Katedra za muzeologiju i upravljanje baštinom, Zagreb, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb.

Cjelokupna navedena prezentacija provodi se u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, a Centar je u to uključen od 2008. godine.

Ostala događanja