24.11.2012.

U zadnjih četiri godine Centar za održivi razvoj, putem raznih aktivnosti i programa, dovoljno detaljno obradio je pojedine elemente tradicijskog ovčarstva. Putem programskog područja građanske inicijative “Naš doprinos zajednici” koju podupire Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva, Pula osmišljen je tromjesečni projekt u kojem se Centar usredotočio na vunu kao sirovinu te osmislio uporabni i dekorativni predmet.

Projekt pod nazivom “Vuna: koristan otpad” inicijalna je zamisao Centra da, barem u minimalnim mogućnostima, ponovo potakne oživljanje tradicije i ponovnu uporabu vune. Skupljanje vune, čišćenje, pranje, češljanje (grabunanje) te uz jednostavnu preradu/doradu vune krenulo se u dobivanje uporabnog predmeta. Uz pomoć atraktivne simulacije navedenog, prilikom prezentacije svi prisutni mogli su se okušati u grabunanju – češljanju vune na grebenima, pogledati tijek rada kojeg su prošli volonteri i članovi Centra te uključiti se u neformalnu raspravu kako da odbačena vuna u narednom razdoblju zaista ne bude problem, već interesantno polazište za stvaranje održive socijalne ekonomije.

U tom pogledu na prezentaciju projekta srdačno su se odazvali, kao gosti, predstavnici iz poduzeća Soven d.o.o. iz mjesta Selnica ob Dravi u sjeveroistočnom dijelu Slovenije. Prezentirali su prvenstveno primjenu vune za izolaciju te svim prisutnima izložiti široku paletu njihovih proizvoda. Interes za prezentaciju projekta iskazala je i skupina učenika osnovne škole Mario Martinolić iz Malog Lošinja, te članovi/ice udruge Molekula/Prostor + iz Rijeke.

Ostala događanja