3.10.2020.

Ovce – ovčari – ovčarstvo žive već stoljećima na Cresu, a unatrag jednog desetljeća pojavljuje se i Muzej ovčarstva u Lubenicama. Mnoštvo događanja, razna medijska izdanja, stalni postav ovčarstva koji se nadopunjavao, radionice na temu vune… ostavile su trag u javnosti. Incijator svega je Ruralna otočna grupa – Muzej ovčarstva (bivši Centar za održivi razvoj “Gerbin”), lokalna udruga koja je svojim angažmanom potaknula dolazak ekipe HTV-a iz Programskog odjela Kultura na snimanje dokumentarne emisije tijekom nekoliko mjeseci u 2018. g. Terenski rad prilikom snimanja u Loznatima, Nerezinama, Orlecu, po Gerbinu i drugim creskim ruralnim krajevima vođen je od strane Alekseja Gotthardi Pavlovskog, urednika pučke i predajne kulture, te redatelja Ive Kuzmanića. Uz pomoć mnogih creskih kazivača/ica te raznih udruga prikupljen je iznimno bogat materijal o creskom tradicijskom ovčarstvu koji je prikazan kroz 30 minutnu emisiju.

Kazivači i kazivačice u emisiji bili su: Marta i Marijana Kuljanić, Kristina Kuljanić, Cvetko Kuljanić, Vesna Jakić, Marijan Vejvoda, Tea de Both, Đulijano Benvin, Mario i Ivan Mužić, Sando Tarabocchia, Antica Kučica, Danijel Kučica, Ugo Toić, Marijana Dlačić, Irena i Mario Šlosar. U pojedinim scenama pojavljuju se članovi Lovačko ovčarske udruge Pramenka iz Orleca, Lovačkog društva Orebica Cres, Lovačkog društva Kamenjarka iz M. Lošinja te djeca i mladi iz udruge Društvo za istraživanje i potporu (DIP) iz Rijeke.

U odličnom ambijentu Palače Moise, po vrlo kišovitom vremenu skupilo se oko 30-ak posjetitelja, među njima i neki kazivači te dva svirača meha Mario Mužić i Dario Kučić koji su pridonjeli da preduvodni i završni dio prezentacije imaju bogatiji sadržaj. Također prezentaciji su prisustvovali urednik emisije Aleksej Gotthardi Pavlovsky i redatelj Ivo Kuzmanić. Marijana Dlačić, predsjednica udruge ROG-MO uvodno je upoznala posjetitelje kako je cijela priča o stvaranju Muzeja okrenula sa izdavanjem publikacije “Tradicijsko ovčarstvo otoka Cresa: prilog istraživanju” 2009.g. Marine Jurkota Rebrović, da bi se u idućim godinama materijal povećavao novim specifičnim publikacijama te trima dokumentarnim filmovima Sanjina Kučića.

Na kraju prezentacije emisije Mario Šlosar upoznao je prisutne kako je točno prije godinu dana Ruralna otočna grupa-Muzej ovčarstva proslavila 20 godina postojanja i djelovanja, te je s ovim izuzetnim događajem, na slikovit način obilježeno i više od jednog desetljeća trajanje Muzeja ovčarstva.

Prezentacija dokumentarnog filma, kao pretpremijera u Cresu, omogućena je sredstvima Ureda županije PGŽ.

Ostala događanja